Informare

În conformitate cu prevederile HG 1074/2001 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, pentru o gestionare mai eficientă a deşeurilor la nivel naţional şi pentru creşterea gradului de reciclare, Guvernul României şi-a asumat implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR) pentru ambalajele de băuturi.

SGR reprezintă un sistem prin care cetăţenii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 I, inclusiv.

Pentru a fi identificate uşor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de retumare organizate de comercianţi, practic, în orice magazin din România. în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal şi chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.